Apeldoorn Heeft Werk

Bekijk

onze nieuwste vacatures
Apeldoorn
Apeldoorn
Apeldoorn
Apeldoorn
Apeldoorn
Apeldoorn
Apeldoorn
Apeldoorn
Apeldoorn

CV tips

Focus je wanneer je je CV opstelt op degene die als eerste jouw CV leest! Dat is jouw poortwachter, die moet geinteresseerd worden. Vermijd vakjargon en zorg dat mensen die jouw werk niet kennen, toch begrijpen wat je doet en wat jouw meerwaarde is voor een team/werkgever. Dat geldt ook voor interimmers trouwens.`

Geef je CV een goede documentnaam

Dus geen naam als 'cv108.doc'. Van wie is nou dat CV? Jij weet het wel, de rest van deze planeet niet. Geef dus het document met je CV een duidelijke naam, zoals "CV Henk de Jong.doc'. Liefst met erachter naar welke vacature je solliciteert. Dus bijvoorbeeld CV_Henk_de_Jong_salesmanager_01_2011.doc. Dan ben je makkelijker terug te vinden als kandidaat.

Goede foto toevoegen

Een foto van jezelf toevoegen in het CV is geen must. Wordt meestal wel gewaardeerd. Men weet dan wie er aan tafel komt.Voeg geen vaag vakantiekiekje toe. Heb je geen goede foto, ga dan naar een goede fotograaf, of laat de foto achterwege. Een goede foto heeft een vrij neutrale achtergrond en je gezicht is goed te zien. Je kijkt in de lens, en daardoor de lezer aan. In feite maak je dan al het eerste contact.

Apart e-mailadres voor je sollicitaties

Maak voor je sollicitaties een apart e-mailadres aan. Enerzijds om het overzicht te behouden, anderzijds omdat een 'leuk' e-mailadres ook negatief kan overkomen. Ook vinden je bedrijven dan sneller je (e-mail)gegevens terug. Heet je Koos Bramer, maak dan voor je sollicitaties ergens een adres aan met koos.bramer@. Forward voor de zekerheid je mail vanuit dat adres naar je eigen privemailadres, dan kun je altijd op tijd reageren.

Weinig opleiding, maar jezelf opgewerkt

Ben je na je lagere school of middelbare school niet verder gegaan in de schoolbanken, maar jezelf opgewerkt? Zet dan je opleidingen nooit voor je werkervaring. Eerst de lezer tonen wat je in je mars hebt, dan is de eerste indruk van de lezer al positief. Willen ze iemand met een afgeronde HBO/WO opleiding, en je hebt dat niet en vermeldt je dat ook direct in je CV, dan is de eerste indruk al minder positief dan jij graag wilt.

Eerst de werkervaring. Dan de opleidingen etc.

Tenzij je geen relevante werkervaring hebt, deze volgorde aanhouden. Je bent zo goed als je laatste klus(sen). Het is beter om meer dan alleen taken en verantwoordelijkheden te vermelden.
Geef in je CV bij de functie inhoud niet alleen statisch aan wat je verantwoordelijkheden waren. Iedereen weet dat een bakker brood bakt. Maar ben jij zo'n bakker waar ik 10 minuten voor omfiets om brood te halen? Laat dus duidelijk weten wat je in huis hebt! WAAROM moet de lezer van jouw CV in jou geïnteresseerd worden? Waarom moeten ze toch echt jou uitnodigen?

Maak duidelijk wat heb je neergezet in je werk, bijv. qua omzet, stijgingen omzet/ winstmarge, procesoptimalisatie, uitbreiding diensten of producten van je werkgever, kortere levertijden, vergroten leverbetrouwbaarheid, werksfeerverbetering, groei Interne) klanttevredenheid, new business etc. Het liefst gecombineerd met de positieve financiële gevolgen van jouw handelen. Maakt duidelijk dat je geld oplevert, dat je een meerwaarde bent, dat je met jouw aanwezigheid en je handelen jezelf dubbel en dwars terugverdient. Extra voordeel: onderhandelingen over je salaris gaan makkelijker :)

Wat kost jij wanneer een werkgever jou in dienst neemt

Wanneer je dat weet, weet je ook wat je in feite 'moet opbrengen'. Je brutoloon x 1,40 is een aardig uitgangspunt. In die omrekeningsfactor zit je vakantiegeld, vakantiedagen, pensioen en wat ziekte- en opleidingsdagen. Voor kantoor- of sales functies: de kosten van je werkplek (standaard wordt met € 10.000/jaar gerekend) laptop, leasewagen erbij en je hebt een aardige indicatie wanneer je 'break even' draait. En weet je ook wat je bijdrage is.

Geen jaar tot jaar opsomming in je CV

Heb je geen gaten in je CV, dus niets te verbergen? Ga dan geen jaartallen vermelden bij de vervulde functie of werkgever. Voorkom een ongewenste indruk door te werken met maand/jaar - maand/jaar vermeldingen, bijvoorbeeld 02/07 - 09/10. Want wanneer iemand 2005 - 2006 vermeld heb ik als lezer geen idee welke periode we over praten. 2 maanden? Bijvoorbeeld de periode december 2005 tot half januari 2006? Een jaar? Of toch 2 jaar? Wil je transparant zijn, werk dan met maandaanduiding. Wanneer je de exacte maanden niet meer kunt achterhalen is dat geen probleem, je weet waarschijnlijk nog wel of in welk jaargetijde je bent gestart ergens. Zolang je maar geen gaten hebt in je CV.

Volgorde bij het opsommen van de werkervaring

De opsomming van je opleidingen en werkervaring altijd omgekeerd chronologisch vermelden. Wij noemen dat altijd "je bent zo goed als je laatste klus". Bij het opstellen van je CV dus goed en bondig formuleren wat je hebt neergezet in de laatste 3 functies of bij de laatste 3 werkgevers, of over de laatste 7 jaar. De werkgevers en functies daarvoor zijn minder belangrijk.

Langere tijd via uitzendbureaus bij diverse werkgevers gewerkt? Vermeld dat dit uitzendbureau als werkgever, en vermeld eronder welke functies je hebt vervuld, liefst met vermelding van de namen van de opdrachtgevers.

Netwerken

Verder is LinkedIn het netwerk waar iedereen in Nederland die veel met relaties werkt een account moet hebben. In de zakelijke dienstverlening wordt je niet meer serieus genomen wanneer je niet op linkedin zit. Facebook is handig om ernaast te hebben. Verder heb je natuurlijk vele andere netwerken. Die kosten je wekelijks tijd om te onderhouden en leveren relatief gezien weinig op. Tip: doe je nog niets of weinig met linkedin, kijk dan op de site van Jan Vermeiren, linkedin expert voor heel veel tips of koop zijn boek. 

Extra tips voor studenten

  • Heb je bijbaantjes gehad waarbij je verantwoordelijkheden hebt gekregen van je werkgever? Bijvoorbeeld dat je de winkel runde bij afwezigheid van de eigenaar of leiding gaf aan een ploegje mede studenten? Noem dat dan! Onderscheid je zelf van je concurrenten door op deze wijze je werkervaring te vermelden.
  • Melk de uitkomsten van projecten waar je aan deel hebt genomen en vooral je afstudeeropdracht goed uit. Wat zijn de gevolgen voor de bedrijven geweest dat jullie dat project hebben gedraaid? Daarmee laat je zien wat je in de praktijk waard bent. Tijdsbesparing is een prima punt. "Het scheelt ons 4 uur werk in de week" = 4x52 uur x een interne kostprijs per uur van € 35 = € 7.300 per jaar. Handig om even te laten vallen in een sollicitatiegesprek.
  • Denk eraan: ook al ben je nog zo goed, voor een traineeship wordt nog altijd geselecteerd op CV's!!! Heeft de minder gekwalificeerde student een beter CV gemaakt dan jij, dan gaat die traineeship je voorbij.

    Overname van (delen van) deze tekst is toegestaan met bronvermelding

Onze klanten

Metafoor Groep Talent Recruit Jobcenter Van Elderen accountants | belastingadviseurs ARTO Recruitment Independent Professionals Processionals Independent Recruiters Groep
Apeldoorn.heeftwerk.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.